Om Hellig Birma

Rasen:

Hellig Birma er en katt med Himalayategninger. Det innebærer at den på kroppens kalde partier, der blodsirkulasjonen er lavere enn på andre kroppsdeler, har en "maskefarge". Birmaens maske opptrer i ansiktet, på beina, halen, ørene og genitaliene. Det finnes i dag 40 ulike godkjente fargevarianter, men det er den brunmaskede som er den opprinnelige og først kjente fargevarianten.

Pels:

Pelsen, som er semilang (halvlang), skal ha en silkeaktig struktur. I ansiktet skal pelsen være relativt kort, men rundt halsen skal den være betydelig lengre, formet som en luftig krage. Kroppens pelslengde er relativt jevn og halvlang. Halen skal være bra pelset og formet som en fjær. En Birmas øyne er ovale eller lett rundede, med en klar og ren blå farge; jo dypere jo bedre. (Se forøvrig FIFés standard for rasen, link på toppen av siden.)

Størrelse:
Birmaen skal ha en forholdsvis lang og massiv kropp, og middelshøye, kraftige ben. Hodet skal være kraftig, ofte beskrevet som hjerteformet, og med fyldige kinn. Medium lang nese og en lett rundet panne, men uten Perserens 'stop', dvs avbrudd i profilen. Halen skal være av medium lengde.

Birmaens spesielle kjennetegn er hvite hansker/sokker, som for å være perfekte skal være symmetriske, helst på alle fire ben. På baksiden av bakbena skal birmaen i tillegg ha noe som kalles kiler. Dette ser ut som en omvendt V, også her er symmetri ønskelig.

Temperament:

Birmaen beskrives som mild, tilgivende og selskapelig, uten at den er påtrengende. Rasen beskrives oftest som moderat aktiv, uten å være lat. En birma vil som regel alltid være med der eieren befinner seg, og der ting skjer. Den setter pris på å bli lekt med, men kan også aktivisere seg selv.

Birmaen er vanligvis en katt med lite lyd, men når den først lager lyd er det gjerne for å minne deg på at det er middagstid, eller at den vil ha din oppmerksomhet. Selvsagt er alle birmaer individer med variasjon i temperament, men i det store og hele er de fleste birmaer ganske like.

(Norske Birmavenner - oversatt fra Birmaboken)